Jag tänkte beskriva hur jag gör när jag gör böcker.

Först skriver jag boken, dvs knackar in texten i datorn. Vanligen använder jag A5-format i ordbehandlingsprogrammet. A5 ger ju så mycket elegantare böcker än det klumpiga A4-formatet.

Men det innebär förstås att jag måste skära itu A4-ark för att få A5 att stoppa i skrivaren. Jag har köpt en arkskärare för ändamålet, torde finnas hos vanliga pappershandlare.

Sedan skriver jag naturligtvis ut texten på en vanlig skrivare, alla skrivare har väl dubbelsidig utskrift.


Som fram- och baksida tar jag ett styvare pappersark. Det är normalt inget problem med att använda dessa i skrivaren om jag vill ha text på omslaget.

Så använder jag en bindningsmaskin av märket Peach som jag köpte billigt på Netto för många år sedan.

När jag nu går igenom marknaden på nätet ser jag att priserna för inbindningsapparater varierar från 500:- till 15 000 utan att jag kan begripa vari kvalitetsskillnaden skulle ligga, men Peach-apparaterna är nog fortfarande marknadens billigaste. Men det finns förstås andra fabrikat också. Ett exempel som jag hittat hos Conrad.se finns här. Med en kapacitet på 350 sidor torde den räcka för åtminstone mina behov. Detta är alltså inte exakt samma apparat som min gamla mackapär, men jag utgår från att de fungerar ungefär likadant. Det rör sig alltså om en kombinerad hålstansare och ryggspännare. Med denna apparat gör man alltså böcker med "falska" plastspiralryggar, Dvs ryggarna består inte av "riktiga" spiraler som i kollegieblocken vi använder som anteckningsböcker (fastän det kan se så ut), utan av en plastremsa som det sitter 21 hoprullade hakar på (för A4-format). Dessa ryggar köps separat och tycks inte vara svåra att få tag på. Sök t ex på "plastspiraler".  För böcker om 70-100 ark behövs ryggar med 12 mm diameter. Tunnare böcker kräver förstås mindre ryggar och vice versa.

 Först ska alltså bokens sidor stansas. Apparaten fungerar då som en vanlig hålslagare, fastän den gör 21 hål istället för 4. Det är alltså en helt mekanisk sak. I min apparat kan jag bara stansa 2 ark åt gången. Misslyckas stansningen, vilket inte är särskilt ovanligt, måste jag förstås skriva ut nya exemplar av de fördärvade sidorna och göra om proceduren.

Sedan trär man upp ryggen på piggarna högst upp och bänder upp de hoprullade hakarna med apparaten för att kunna trä in hakarna i bokarkens hål. Sedan är det bara att klippa bort den bit av den A4-anpassade ryggen som blev över och så är boken klar.

Jag tycker att det är en kul hobby. Man kan t ex göra personliga böcker att ge bort till jul, eller försöka sälja dem, eller bara ställa i bokhyllan. Ska det bli riktigt skrivet måste man ju göra det själv!

Och jag tänker att det borde kunna vara ett lämpligt system även för skolbruk. Gör en egen lärobok! Skriv den själv eller samla andras texter till en textsamling. Diskutera med din skolbibliotekarie! Eller så skriver ni en antologi med klassens egna texter. 

Jag kom att tänka på detta när jag läste om eleverna i Mariefred och Nyköping som sammanställt sina egna åttologier. Jag vet inte hur mycket pengar de lägger på bindning och utgivning, men ska man komma hyfsat billigt undan tror jag "min" metod är den snålast möjliga.