Jag har en favoritsaga som jag gärna skulle vilja slå ett slag för. 

Det gäller den ryska folksagan "Ivan med ränseln", som ingår i en sagosamling, "Sagor från hela världen ", sammanställd av M. och R. Koser-Michaels, och utgiven av Niloe 1988.

Till min glada överraskning fick jag höra den återberättad av en riktig sagoberättare här i stan i somras när Jean-Pierre Salkvist höll en föreställning i slänten utanför skolmuséet i stadsbibliotekets regi.

Han var verkligen lysande! Det var inte exakt samma saga som i Niloesamlingen, Salkvist måste ha bearbetat den själv eller utgått från en annan källa, men huvudhandlingen fanns där. Jag ser nu att Salkvist nyligen berättat samma skröna i Nyköping , tydligen kallar han den "Soldaten som lurade döden".

Berättarkonst av högsta klass. Min bedömning är att historien passar alla åldrar. Rekommenderas varmt!

Och visst blir man nyfiken på att ta del av Salkvists övriga repertoar .