Det är nu precis ett år sedan jag uppmärksammade Elza Dunkels Nätkulturer med en serie postningar, se t ex länksamlingarna här och här .

Hon har i mars skrivit en ny text om mediepaniker  riktade mot barn, som till stor del baseras på en youtubevideo med Kirsten Drotner. Den är mycket hörvärd, inte minst för att det är ett utmärkt tillfälle att vänja våra öron med att lyssna på danska. Det är inte så omöjligt som vi många gånger inbillar oss.

När det gäller just mediepaniker eller "moraliska paniker" i allmänhet, så är det ett ämne som även Stig-Björn Ljunggren har skrivit flera utmärkta texter om.

-Den moraliska paniken är en utmärkt grundtext om fenomenet, texten har legat på nätet sedan 1998, nu endast åtkomlig via Wayback machine.

Moralisk panik - tre faser är en text som faktiskt firar ettårsdag idag!

-Hur skuldbördan fördelas efter dådet i Trollhättan , en text om vårt, moralpanikernas, häxprocessernas, behov av syndabockar.


Därutöver har Hans L. Zetterberg skrivit om Moralisk panik , en text som ingick i SOU 1999:13, s.50-51.

Rebecca Weidmo Uvell har nyligen skrivit en satir som kan tjäna som mall för hur en moralisk indignation arketypiskt kan kanaliseras i det obligatoriska "uppropet".

Elza Dunkels påminner också i litteraturtipsen om Jan Guillous bok "Häxornas försvarare" (2002).


Helt utan samband med ovanstående vill jag även tipsa om den intervju med Jack Werner  som Elza i en tidigare postning länkar till. "Barn ska inte vara källkritiska"! Det hade nog varit bra om han specificerat vilka åldrar det är han syftar på, men tänkvärda resonemang i vilket fall som helst.