Nu ligger man  banne mig i takt med tiden!

Stig-Björn och Staffan Dopping följer upp min förra postning med en debattartikel i dagens DN, som tycks vara olåst. 

Skämt åsido. Anledningen till att den publiceras just nu är förstås att deras gemensamma bok om "Medierna och verkligheten", eller vad den nu heter ... irriterande otydligt omslag... nu äntligen tycks vara på gång att släppas, trots att den legat som "utgiven" på Libris ända sedan 2018. Det är ju ofta så med debattartiklar i de stora tidningarna. Texterna dyker inte bara upp utan vidare, det finns ofta en bakgrund i en rapport som ska uppmärksammas, en bok som ska säljas eller ett evenemang som gör texten aktuellt, som när Patrik Oksanens senaste debattartikel om de ryska hoten mot Sveriges säkerhet infördes samma dag som Folk- och Försvarskonferensen inleddes. Det är ju också en sida av medielogiken.

Annars tycker jag, som vanligt när det gäller Stig-Björn, att han är lite diffus med exakt vad det är för mekanismer han avser med "medielogik". Det var ju det jag ville åtgärda med min föregående postning.

Förra gången Stig-Björn Ljunggren skrev bok om ämnet var 2003 när "När medierna tar makten" gavs ut.

Då var alltså huvudbudskapet att medierna fått alltmera makt, främst då på politikernas bekostnad. Se länk till en sammanfattning av boken i min gamla text Mediekunskap med Stig-Björn .

Det slår mig förresten att jag har en förlängd version av  min Stig-Björnbibliografi liggande någonstans..., typ 2000-2018... Obs, denna bibliografi innehåller inga länkar!  Klicka här för Minfil-filen.  Som vanligt brukar jag ju säga att den beskäftiga röda eller gröna eller blå knappen bara är att klicka bort så ska dokumentet sedan lätt kunna öppnas. Jag har på senaste tiden börjat fundera över om den kan ha någon funktion för folk som försöker läsa med yuppienalle... jag vet faktiskt inte, jag är inte sådan...

Det nya som hänt sedan 2003 är alltså att utvecklingen gått åt andra hållet, att medierna utmanas, både från politikerna som planterar sina utspel i medierna, och från internet, sociala medier etc.   Äh, se vidare nästa postning...