(Fortsättning...)


Det måste till en bra historia och ett driv som för läsandet vidare för att väcka läsarens intresse (TT 11/3 -11).

Jag tror inte spänningen är det viktigaste med deckare, utan att man som läsare är medaktiv och löser brottet.

Hur lång tid tar det att skriva en Lasse-Maja-bok? - Ungefär en vecka, men då är allt planerat. (Östgöta Correspondenten 14/4 -11)

– När jag skriver ska det alltid gå att byta ut ”säger Maja” mot ”säger Lasse”, utan att det känns konstigt. (Östgöta Correspondenten 24/5 -16).


Att skriva barnböcker är ingen lek trots att det är Martins stora intresse och drömjobb. Precis som för alla andra händer det att han kör fast. Men då brukar han gå ut och snickra lite tills det har lossnat. (TT 11/3 -11)


[Angående författarsamarbetet med Petter Lindbeck:]

Petter Lidbeck och Martin Widmark brukar skriva ett kapitel var, och läsa och ändra varandras texter - utan prestige. Till slut ser de inte vem som skrivit vad.

Var får de allt ifrån? Martin tror helt enkelt att alla människor har ungefär samma dos fantasi, att det mest handlar om att ta vara på den. Petter tycker tvärtom: - Ingen har fantasi egentligen. Alla bara snor från verkligheten och stuvar om. - Men, opponerar sig Martin genast, det är ju det som är fantasi! (Aftonbladet 29/6 08).


- [Kreativitet] har med livslust att göra. Handlar om överlevnad. Sätter du två människor på en öde ö och bara den ena är kreativ, då kommer den kreativa klara sig mycket bättre.

Han poängterar att det är begränsningarna som är befruktande. I Widmarks värld är den oändliga friheten inte speciellt bra för kreativiteten. Det är när man börjar sätta käppar i hjulen för hjärnan som den börjar jobba på riktigt.

- Ramar är viktiga. Jag menar: Använd orden marsipan, borrmaskin och klocka i texten. Jag går igång direkt, hur ska jag få ihop det här? frågar han rätt ut i luften.

- Kreativitet är ett berusande tillstånd som nästan inte går att jämföras med någon annan mänsklig aktivitet när man är mitt inne i ett flöde. Då man känner att man nästan är på gränsen till att skapa något som inte har funnits förut. Egentligen är det väl inte så, man kombinerar bara på ett nytt sätt (Gp 25/2 -12).


Allt Martin Widmark skriver ska ha ett angeläget budskap, det är han tydlig med. Han vill påverka, få barn och ungdomar att tänka efter (GP 25/2 -12).

- Alla lever i ett sammanhang och det är klart att man som författare påverkas av det som sker runt omkring. Men en berättelse kan väldigt fort bli daterad om man till exempel använder ett uttryck som ungdomar använder. Jag har själv tonåringar hemma och de kan nästan skratta ihjäl sig när jag försöker använda deras uttryck (Sydöstran 7/11 -15).