Jag fortsätter min lilla serie med författarnas egna knep och skrivtips med Lin Hallberg

Om hur hon arbetar

Hon berättar hur hon arbetar, att hon först gör en synopsis, en grovskiss över den bok hon tänker sig att skriva. Vad som ska hända, kapitel för kapitel. - Det gäller att tänka på historien som en gummisnodd. Den måste gå att tänja ut, så att den räcker från början till slut.

Någon undrar om hon läser sina egna böcker. Svaret är ja, när hon jobbar med en bok så läser hon den 100 gånger. - Så när den är klar är jag så trött på den, tänker att den här kan väl ingen vilja läsa! (Motala & Vadstena tidning 10/11 -10.)

Om att utgå från känslor och vikten av att fånga läsaren

Att skriva för barn är tuff t. De läser inte av artighet eller för att de hört att en bok ska vara bra. – Man har ett par sidor på sig. Helst ska man fånga dem i första meningen, det får absolut inte vara tråkigt, säger Lin Hallberg. Själv brukar hon utgå från en känsla hon haft och jobba vidare på den. – Om jag ska skriva om exempelvis mobbning så plockar jag fram hur det kändes att vara tio år och med skräck gå till skolan och möta dem som var läskiga, säger hon (Mitt i Sundbyberg 21/9 -10).  Böckerna utgår ofta från en känsla, som Myggans sorg över att behöva byta till en större häst. Men det kan också handla om till exempel rädsla. Många är väldigt rädda när de börjar rida, men fortsätter trots det, för viljan är så stark (GP 12/4 -05).

Om vad hon vill förmedla

Hon säger att hon vill visa att stallet kan vara en hållpunkt under en föränderlig fas i livet, ett bra ställe att växa upp på.

- Och så vill jag förmedla kärleken till hästen. Hästtjejer blir bra människor, plikttrogna, och får bra fysik eftersom de rör sig mycket och är ute (GP 13/4 -05)


----------------
En kommentar av helt annat slag. Tanken med bloggen var ju att kunna visa upp ett engagemang för (skol)biblioteksrelaterade frågor inför lärare, bibliotekarier och inte minst arbetsgivare. Nu kan jag konstatera att jag förra året, utan blogg, åtminstone kom på intervju när jag sökte bibliotekstjänster. Nu ser arbetsgivarna tydligen att de kan sortera bort mig i ett tidigare skede. 
Det här var tydligen ingen god idé, trots allt.