Åh... Det var hösten 2000. Vi var en ung familj, äldsta barnet i 1-årsåldern. Om dagarna gick jag en styckningsutbildning; vi var 6 elever som stod i en dalakällare och skar kött och lyssnade på närradion. De hade en topplista där Bond var långliggare med "Victory". Det var väl en miljö som begrep sig på fiolmusik, antar jag. Det har av någon anledning blivit så att jag förknippar den där vintern med den där låten. Vad "Bond" var för ena tog jag aldrig reda på då... men jag lade i alla fall namnet på minnet. Ja, långt senare kom ju så Youtube.

Jag läser toppkommentaren på Youtube, en sign. "Luc Leon" skriver (jag översätter):

Tårarna rinner... och jag skakar, för jag lyssnade på den här låten för 14 år sedan och jag visste inte vad den hette, ända sedan dess har jag tänkt på den här låten och jag visste inte namnet eller hur jag skulle hitta den... detta är den bästa dagen i mitt liv, tack så mycket.

Sign. "Araf": "Hur hittade du den?"

"Luc Leon": "Jag diskuterade med en vän om musik som man inte minns och jag nämnde för henne om en fiollåt och hur svårt det var för mig att leva utan den, för jag hörde denna låt bara en gång och jag var nära att ge upp, efter så många års sökande... men hon uppmanade mig att göra ett sista försök att hitta den, och jag började med att göra samma sak som vid alla tidigare försök, skrev "violin songs" i Youtubes sökfält... "modern violin songs" och plötsligt ser jag "Bond - Explosive". Och jag tänkte... "Det är inte samma låt men det är något bekant med ljudbilden..." och jag fortsatte söka efter fler låtar med Bond och så hände det! Jag vet att det inte är så märkvärdigt för många, men jag har verkligen tänkt på den här märkliga låten väldigt länge, jag är så lycklig för att ha funnit den, för jag hade inget annat än ljudet och fiolerna, ingen annan möjlighet att komma på namnet... LÅTEN HAR FÖRFÖLJT MIG I ÅRATAL."

Ni ser mönstret: Någon saknar något så väldigt mycket. Och så återfinns det saknade! Lyckliga slut! Jag tyckte faktiskt det var rörande... Är det bara jag, eller?

Dagens lärdomar

- Det kan vara svårt att sätta (sök-)ord på ljud.

- Längtan är en attans effektiv krydda i historieberättande, och det kan i lyckliga fall handla även om annat än familj och vänner... ja till och med om information.

- Om du kört fast i ditt informationssökande - ge inte upp. Pröva alternativa sökord. Bolla problemet med en bekant.