Hur fångar man vårens essens bäst i text? - tänkte jag igår kväll när jag såg den traditionella motorcykelparaden glida genom staden. Har du någonsin läst en vårdikt om motorcyklar?

Ja, vilka är egentligen våra bästa vårdikter? Vilka kan du komma på på rak arm?

Jag ställde härom dagen den stygga frågan till vår eminenta bibliotekarie Sissela på stadsbiblioteket och hennes spontana svar var förstås som väntat Boyes "Visst gör det ont" . Och då kontrade jag förstås med Karlfeldts Intet är som väntans tider .

Men så sade hon: Men det beror ju på vad man menar med vårdikt; vi har ju mängder med bra tonsatta texter. 

Exakt så.

Jag fick för mig att jag dagen till ära skulle göra en liten inventering av svenska vårtexter jag gillar. Det kan ju vara bra att ha, ja, ifall någon nyfiken utlänning eller invandrare vill se vad svensk kultur går för, eller för att väcka livsandarna hos våra tonåringar eller ge dem exempel på hur man kan skriva...

Först kan man ju fundera på varför just "Visst" och "Intet" blivit sådana återkommande antologinummer.

Var de överhuvudtaget Boyes och Karlfeldts bästa i genren?

Titta på Boyes Vårvisa . Och hur ska man förhålla sig till tonsättningar? Lena Nymans insjungning av Visst gör det ont är ju riktigt bra.

Och Karlfeldt: Har du läst Vårskymning ? Jag gillade den redan när jag upptäckte den i 20-årsåldern, och när jag nu återupptäcker den gör den mig smått tårögd. Visst är den rar? Fortsätt så med Vårbal och Vårsång . 

Eller måste en vårdikt uttryckligen handla om våren? Går det lika bra med Frödings Fågelkvitter ?

Jaja, vi lever högt på nittiotalisterna. Men vad har vi egentligen åstadkommit de senaste 120 åren?

Flickan och blåsippan är en gammal visa vars melodi passerat bäst förestrecket, men med en viss sentimental kvalitet som text.

Men om vi tar en melodi från vår störste klassiske kompositör, Alfvén, och låter den utmärkte poeten, lärdomsgiganten och poesiteoretikern Alf Henrikson skriva en vårtext , och så låter vi vårt största namn inom jazzen, Alice Babs, sjunga, då borde väl resultatet bli maximalt finkulturellt... eller? (Roslagsvår) 

Den där Johansson var även med på En byväg om våren som var populär 1949, men Thore Skogman  gjorde väl den bästa versionen långt senare.

Men tänk dig nu att du fick marknadsföra din vårdikt med alla medel. Hur skulle du göra då?

Skulle du inte ta, typ, Annifrid eller Agnetha, stoppa in dem i en tidsmaskin och teleportera dem till någon vitsippsbacke eller äppelodling på Österlen i full blomning en solig vårdag på 60-talet?

 Man tror ju knappt sina ögon... Youtube är då helt makalöst...

"Att älska i vårens tid"  och Det kommer en vår .

Eller föredrar du "Alla går kring och förälskar sig" ... men räknas det om originaltexten är dansk?

Men frågan är väl ändå om inte Lasse Dahlquist ska klassas som en av våra finaste 1900-talspoeter - varför ser vi aldrig hans texter i antologierna?: Då börjar livets vår - läs eller lyssna på Marianne Kocks ljuva inspelning.

Eller så kan man fundera på detta med epik eller lyrik, rimmat eller orimmat, "Sol och vår"  eller 21/3 .

Eller så kan man kanske, apropå Britt G Hallqvist, titta på hennes Bålet eller Köp en majblomma... Jag länkar inte men gör en sökmotorsökning på de båda dikterna i kombination så hittar ni ett dokument där de finns på s. 11.

Tja, det var mina förslag. Har du bättre?

Eller låt eleverna komponera en liknande lista för valfri årstid eller högtid.