Jag är fortfarande inne på samhällsdebatt...

Smålandspostens ledare i lördags, skriven av Fredrik Haage , några citat:

Dagens hätska och ibland hatiska debattklimat beror inte bara på sociala medier utan också på att folk inte har tid eller ork att granska motståndarens faktiska argument. Många och framför allt yngre blir chockerade över att någon kan tycka annorlunda. Där är kulturen väsentligt annorlunda än för några årtionden sedan. (...)

Grundproblemet med unga människor sägs vara att de är så dåligt utbildade att de inte har förmåga att föreställa sig vad som kan finnas i huvudet på andra personer. Det är sant. Men att vända en sådan skuta är ett gigantiskt företag som tar tid och ansträngning. Stödåtgärder kan med fördel sättas in under tiden.

Om skolan nu ändå skall ägna sig åt det luddiga konceptet demokratisk fostran som kan fyllas med vad som helst, varför då inte fylla det med något riktigt substantiellt. Vad sägs om att ta fasta på det som i alla fall förr var en amerikansk skoltradition: att lära sig debattera? Svenska elever skulle nog må bra av den amerikanska modellen där de får sig en åsikt slumpmässigt tilldelad att försvara mot en kamrat under ordnade former. En sådan situation tvingar dem att tänka till och inpräntar att det är skillnad på sak och person och att en ståndpunkt behöver inte vara god eller ond eller enkel. Plötsligt får vi kanske tonåringar som sänker rösten när de tycker något och blir misstänksamma mot demonstrationer och slagord. Det vore en revolution att välkomna.

Jag har ett par eleganta "skolexempel" på olika åsikter som eventuellt kan roa någon. Som en introduktion till debatterande texter kanske?

Om små barn och skärmar...
Länstidningen 27/8 -19 Amandah Andersson: Släpp skärmskammen och prisa paddan  och...

Eller från biblioteksområdet:
GP 9/10 Jesper Sandström: Lägre krav kan bli ekonomisk vinst   och...
Norran 17/8 -19 Csaba Bene Perlenberg: Devalvera inte böckernas värde. 


-  -  -  -
Ytterligare ett par texter om bibliotek, läsgodis för bibliotekarier:
Smålandsposten 22/9 -19 Fredrik Haage: Ett stilla boktips. 

-  -  -  -
Jag har gjort ytterligare ett par databaser eller bibliografier för studier om dagstidningstexter. Nu lägger jag dem i Docdroid, istället. Nackdelen med Docdroid är att dokumenten försvinner efter en månad, så om det är något ni tror er om att ha användning av så får ni spara själva...

Svenska dagstidningars ledare augusti 2019, bibliografi 
Svenska dagstidningars krönikor, september 2019, Bibliografi 

-  -  -  -
Bra text om konspirationsteorier och hemlighetsmakeri - 
Smålandsposten  29/7 -19 Matthias Persson: Med Kubrick till månen 

-  -  -  -

Kristianstadsbladet 26/6 -20, Johanna Nylander: Missa inte sommarlovsläsningen. 


-  -  -  -
Ja, nu är det sommarlov. Jag har dåligt samvete för alla träffar som indikerar intresse för nya texter när jag så sällan levererar något. Nu tar jag sommarlov några månader. Vill ni komma i kontakt med mig,  når ni mig på epostadress b punkt jerker snabel-a yahoo punkt se