Idag är det Anders Jacobsson och Sören Olssons tur att ge sina tips kring skrivande och kreativitet.

Deras bästa skrivtips:

- Ni har alla egna berättelser och enda regeln är att ni ska älska att hitta på. 
- Och man måste skriva. Man blir inte författare om man bara går runt och funderar på att skriva. Så skriv och skriv mycket (Bohuslänningen 17/2 -15).

Sören Olsson uppmuntrade också alla att våga göra bort sig. Pinsamma saker är perfekta att skriva historier om.– Vad är det värsta som kan hända, egentligen? Att folk skrattar... (Östgöta Correspondenten 24/4 -14.) 

Varifrån kommer inspirationen?

 Idéerna dyker upp när som helst och Sören har anteckningsblocket med sig jämt (Smålandsposten 15/10 -11).

- Livet är inspirationskällan, säger Sören Olsson. Om man ser sig om i världen ser man alltid intressanta och dråpliga människor. Jag är en ständigt påkopplad anteckningsbok som noterar det som händer (Heja olika 14/8 -11). Det kan vara vid en skolavslutning och man ser rektorn som håller tal till eleverna eller att man själv är stressad i ett läge eller att man ser någon som får ett utbrott på en lapplisa. I en alldeles vanlig situation kan man ju tänka sig att någon råkat ta fyra valium och att pappa Rudolf i ett stressat läge möter någon som Kristina Lugn. Och så har man en idé till en scen! (Tara 13/10 -11).

Förutom att de skriver om saker de själva varit med om så skriver de om saker de har hört talas om. Att vara författare är lite som att vara spion och alltid vara öppen för alla intryck.

 Båda killarna älskade att läsa när de var små och säger till eleverna att det är viktigt att läsa böcker och även lyssna på böcker. Här kan man få mycket inspiration till sitt eget skrivande (Tranås Posten 27/4 -16). 


Om vikten av att lita på sin egen berättelse:

Sören Olsson: Det är viktigt att själv tro på sina idéer och sin kreativa drivkraft. Ingen annan kan se eller förstå det man själv bär på. Den historia som längtar efter att bli berättad (Sydsv. 10/12 -09).