Jag skulle vilja tipsa om några aktuella texter på temat trovärdighet och medier.


Svt har visst en kampanj om saken... som t ex beskrivs i  Resumé 4/10 .

Kampanjen och Resumétexten kommenterades sedan av Håkan Boström i GP 7/10 .

Jag tycker Boström har åtskilliga poänger i sin text. Den hade stått sig väl även om han inte haft Svts svagsinta reklamfilm som bakgrund.

Boström fick dock mothugg av en "varumärkesexpert", Thomas Brenemark,  Resumé 9/10 , varpå följde kort replik av Boström  samma dag. Och sedan Brenemark  11/10 och  Boström.

Svts svar i Gp med  replik. 

Boström sätter exempelvis fingret på ett begrepp som varit mycket uppmärksammat den sista tiden - polarisering. Brenemark tar upp ett annat modebegrepp i mediedebatten: "klickjakten".

Debatten har även kommenterats av Fredrik Haage på  Smålandsposten, som även kommer in på begreppet sanningsrelativism.

Jämför också ett par något äldre texter: Tobias Samuelssons  Rött kort i källkritik, GD 2/8 och Patrik Oksanen i Hudiksvalls Tidning, m fl 20/9  Så spred sig lögnen om människoköttet. Patrik Oksanen tycks till och med ha skrivit en bok,  Skarpa skärvor, i ämnet.

 Man kan tycka att Oksanens text korresponderar på ett helt häpnadsväckande sätt till Svt-filmen… men personligen stör jag mig ändå på att "berättelsen" förefaller lite för bra i sitt sätt att passa in i berättelsen om "hotet från Ryssland, Putin och trollfabrikerna".

Läs sedan  Anders Björnssons recension av Oksanens bok. 

Vem kan man egentligen tro på?

Sanningar eller myter? När det kommer till hotmångleri anser jag att militärerna är "lika goda kålsupare" som klimathysteriker, invandrarhysteriker och filterbubblehysteriker. De spelar alla på samma strängar.